Φεστιβάλ

AnimACEd.

Festival

AnimACEd.

1o Festival Animation

Η Πολιτιστική και Καλλιτεχνική ομάδα Πασπαρτού σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Κ. Κατσίγρα,  τους υπεύθυνους φορείς και εξειδικευμένους επαγγελματίες στο χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής διοργάνωσαν το 1ο Φεστιβάλ “AnimACEd.” στη Λάρισα στις 19-23 Δεκεμβρίου 2021 στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης  Λάρισας Μουσείο Γ.Κ. Κατσίγρα.

Το Φεστιβάλ Animation στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση (AnimACEd.) με βασικές συνιστώσες αφενός μεν το animation ως εργαλείο στην τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση αφετέρου δε την  κινηματογραφική αφήγηση, στοχεύει στην  ανάπτυξη ποικίλων δράσεων στον τομέα της τέχνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Το AnimACEd. έχει ως απώτερο σκοπό να καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης ερευνητών, ακαδημαϊκών και ειδικών επαγγελματιών με την τοπική κοινωνία  και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Λάρισας και της ευρύτερης περιφέρειας.

Κατά την τελετή έναρξης είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε το γενικό πλάνο του φεστιβάλ από τον υπεύθυνο σχεδιασμού κ. Βασίλειο Σακκά, για τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις από τον επιστημονικό υπεύθυνο Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Σπύρο Σιάκα και μια συνολική αποτύπωση της ανάπτυξης των δράσεων από την συντονίστρια του φεστιβάλ κα. Λαμπρινή Τριβέλλα. Στη συνέχεια απολάυσαμε το νεανικό μουσικό σχήμα Alantala σε μια μουσική παράσταση με θέμα «Ο κινηματογράφος σε πρώτο πλάνο».

Στο 1ο φεστιβαλ Animaced είχαμε την επιθυμία να βραβεύσουμε τον καθηγητή κ. Αντώνη Λιοναράκη για την συνολική του προσφορά στην παιδεία και τον πολιτισμό. Ελπίζουμε στο επόμενο φεστιβάλ να τον έχουμε κοντά μας όπως οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς η πολύτιμη εμπειρία του θα αποτελέσει για εμάς οδηγό των δράσεών μας.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου.
I Accept

Σημαντική θέση στις πολυθεματικές μας δράσεις κατείχαν τα εργαστήρια δημιουργίας animation από ενήλικες. Στόχος μας είναι στα επόμενα φεστιβάλ να εντάξουμε κι άλλες ομάδες εκπαιδευόμενων οι οποίες θα παράξουν καλλιτεχνικό έργο, που θα αποτελέσει σπουδαίο υλικό για τις εκδηλώσεις μας, διαχέοντάς το στην κοινότητα για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου.
I Accept

Κατά την τελετή λήξης, η πολιτιστική και καλλιτεχνική ομάδα Πασπαρτού παρουσίασε τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ο μύθος του Αχιλλέα, στα χνάρια του ήρωα». Πρόκειται για μια πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία  με επίκεντρο την πολυθρύλητη ζωή του Ομηρικού ήρωα Αχιλλέα, η οποία  γεφυρώνει τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής και του χορού με την τέχνη και την τεχνική  του animation.

Σε αυτήν την πρωτότυπη παράσταση, όπου οι τέχνες του θεάτρου, του χορού και της μουσικής πλαισιώνονται από το animation, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια  εμπειρία της πολυσύνθετης έκφρασης που συνδυάζει τη ζωντανή δράση με την προβολή ταινιών σε  ένα αρμονικό πολιτιστικό δρώμενο.

Συντελεστές τις παράστασης:

 • Σκηνοθεσία / Δραματοποίηση : Ηλίας Β. Παπαγιάννης
 • Σκηνικά / Κοστούμια: Θεοδώρα Παπαδούλη
 • Χορογραφίες / Κινησιολογία: Αναστασία Αραμπατζή
 • Πρωτότυπη Μουσική : Μενέλαος Τζαφέτας
 • Φωτισμοί: Βασίλης Λιάκος
 • Τραγούδι / Απαγγελία: Μαρία Ρουκά – Νίκος Σουρβάνος
 • Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Σακκάς
 • Ερμηνείες: Αναστασία Αραμπατζή, Κώστας Καραδένδρος, Νίκος Κόκκας, Καλλιόπη Λαγκούρα, Κατερίνα Μπουνέλα, Σταυρούλα Σδράνη, Σμαράγδα Χατζή

Επίσης, στο πλαίσιο της τελετής λήξης του 1ου Φεστιβάλ AnimACEd.
πραγματοποιήθηκε παράσταση χοροθεάτρου με χορογραφία βασισμένη στο animation-video clip του τραγουδιού “Φώτα Σκιάς” του Β. Αντωνά, με την χορογράφο/χορεύτρια  Α. Αραμπατζή.

Συντελεστές του animation video clip της  χορευτικής παράστασης: 

 • Τραγούδι:  Γιάννης Κούτρας, Αιμιλία Σαρρή
 • 2D Abstract animation – motion graphics: Γεωργία Λογκαδιανού
 • Compositing – Blender generalist: Θάνος Σωτηρίου
 • Production Manager : Λαμπρινή Τριβέλλα
 • Director – Animation supervisor: Σπύρος Σιάκας
 • Characters animation are extracts from the short animation film ‘’Chronos’’ by Spyros Siakas